Door Lien Desmet
Aan de CMFF-tafel met Jérôme Drugeon
Door Lien Desmet
Content marketing is op vandaag een volwaardig element van een succesvolle marketing mix. Tijdens #CMFF werden content believers niet alleen geïnspireerd door vooraanstaande experten zoals Ann Handley, dé content lady bij uitstek, er was ook ruimte voor de uitwisseling van ervaringen onderling tijdens ronde tafel gesprekken.
De conclusie? Kwaliteitsvolle (!) content is en blijft ‘king’. Maar daar stopt het niet. Achter elke succesvolle man aka king schuilt immers … yup! Een sterke vrouw aka queen ( 😉 ). Op vlak van contentmarketing is amplificatie de ‘queen’. Jérôme Drugeon van Newsmaster begeleidde de gesprekken over de meest aangewezen manier om content te verspreiden.
Hoe pak je amplificatie het best aan? Deze 5 tips helpen je al een heel eind op weg.
Strategie is de basis van alles. Niet alleen voor jouw content marketing in het algemeen maar ook voor de amplificatie. Die strategie hoeft niet noodzakelijk complex te zijn, maar denk er op zijn minst tijdig (!) over na.
Bepaal vooraf het kader van hoe je het zal aanpakken. Zie het niet als een vertraging in het proces. Het geeft je nét de nodige handvaten en zorgt voor helderheid bij alle teamleden. Zo kan je nadien sneller en gerichter knopen doorhakken. Uiteindelijk zal je er tijd mee besparen.
Tip! Denk al vòòr de aanvatting van het content creatie proces na over de amplificatie strategie. De manier waarop je de content wilt verspreiden, heeft soms implicaties voor de aanpak van je content ontwikkeling. Het kan bijvoorbeeld het volume, de tone of voice, het format,… van je content beïnvloeden.
Zoek de juiste balans tussen tijd en budget die je investeert in creatie enerzijds en amplificatie anderzijds. Helaas is er geen gouden regel die stelt dat je bijvoorbeeld 20% van je tijd moet investeren in de creatie en 80% in de bekendmaking ervan of andersom. Sommige content verspreidt zichzelf, andere content heeft een stevig duwtje in de rug nodig.
Vertrek vanuit bestaande content en leer uit het verleden: Welke type content zorgt voor de meeste visibiliteit? Wat haalt het grootste bereik (eventueel opgesplitst per doelgroep) en dankzij welke tactieken?
Focus enkel op de successen en herhaal deze!
Tip! Het ontbreekt je aan een (succesvol) verleden om uit te putten? Neem dan een kijkje over het muurtje, bij concullega’s. Sowieso is het aan te raden je eigen learnings te combineren met bredere inzichten.
Zoals hierboven aangehaald moet je niet altijd het wiel opnieuw uitvinden. Bouw verder op succesvolle content uit het verleden. Als we inzoomen op content amplificatie tactieken, hoe maak je dan de juiste keuze tussen ‘owned, paid & earned’ media? Helaas is ook hier geen eenduidige formule voorhanden. Een slimme combinatie is de juiste. Maar wat is slim?
Bepaalde content wordt vrij makkelijk spontaan opgepikt en krijgt zo voldoende aandacht. Die hoef je uiteraard niet te ondersteunen met (veel) paid media. Vaak gaat het over content met een emotionele insteek en waar de doelgroep zich mee wil identificeren.
Bij sommige content is ‘earned’ media minder evident (zoals puur rationele boodschappen). Dit wil niet zeggen dat deze content niet relevant is of geen potentieel heeft op vlak van bereik. Op voorwaarde dat je die op de juiste manier bekend maakt én bij de juiste doelgroep. Met ‘paid’ media. Social media is op dit vlak een vaste waarde maar vergeet ook native advertising, influencer marketing, … en andere media niet.
Vaak is het interessant om in het begin meer te investeren in betalende media om zo een nieuw publiek aan te boren en extra bereik te halen. Na een tijdje, op voorwaarde dat je content kwaliteitsvol is en afgestemd op je doelgroep, kan je ‘paid’ media afbouwen aangezien het bereik via je eigen mediakanalen stijgt en je eventueel ook meer ‘earned’ media kan genereren.
Tip! Begin bij jezelf. En kijk daarbij verder dan je eigen bedrijfseigen kanalen (‘owned’ media) maar denk ook aan het potentieel van je medewerkers om content te verdelen.
Kies je voor de productie van veel ‘kleine’ content waarvan de productie relatief goedkoop kan en je de verspreiding ondersteunt met weinig budget.
Voordeel? Beperkt budget, ‘always on’.
Nadeel? Korte termijn, eerder mainstream.
Of ga je juist voor minder content maar wel beter voorbereid en diepgaander. Dit type content is unieker. Het vraagt meer tijd om te creëren maar je gaat wel een stap verder dan concurrenten die focussen op quick wins via kleine en korte termijn traffic. Dit vertaalt zich naar enkele pieken in je marketing plan waar je zowel op vlak van productie als op vlak van amplificatie meer moet in investeren (zowel tijd als budget).
Voordeel? Onderscheidend, hoger bereik per content stuk.
Nadeel? Vraag meer tijd en budget.
Tip! Alleen ‘grote’ content creëren, is niet realistisch. Dit betekent niet dat je volledig moet overhellen naar de andere kant met enkel ‘kleine’ content. Combineer de beide en leer onderweg. Vervang in je plan bijvoorbeeld enkele kleinere content stukken door 1 diepgaander stuk. Analyseer en optimaliseer. Ook op vlak van amplificatie tactieken.
Vertrek steeds vanuit je doelgroep. Het lijkt een no-brainer maar in de praktijk wordt hier nog vaak tegen gefaald. Als je inspeelt op hun noden stijgt de kans exponentieel dat men zich aangesproken voelt. Hoe relevanter, hoe beter. Uiteraard.
Dit geldt niet alleen voor de inhoud van je content. Pas dit ook toe bij de amplificatie ervan.
Een succesvolle amplificatie strategie vertrekt in de toekomst vanuit marketing by interest. Merken zullen niet langer betalen voor het mediakanaal dat zich nog veel te vaak baseert op objectieve data zoals socio-demo. Ze zullen betalen voor interesses. Er komt een evolutie van media buying naar interest buying. Marketing by interest, dat is dé toekomst!
Tip! Sociale media zijn hier reeds voor een groot stuk op afgestemd. Er zijn tal van targeting mogelijkheden op vlak van interesse. Bij klassieke media is dat veel minder. Probeer ook hen in die richting te sturen als je de mogelijkheden tot samenwerking bespreekt.
Jérôme Drugeon is Business Development specialist bij NewsMaster. Hij is jaren Head of Content bij ENGIE Electrabe geweest, waar hij verantwoordelijke was voor offline & online content voor externe en interne doelgroepen. Daarvoor was hij verantwoordelijk voor communication bij bpost.
Het verslag van deze experttafel werd geschreven door Lien Desmet, account director (aka externe inspirator, interne motivator, strateeg en hyperkineet) bij AB