Schneider Electric

‘Succesvolle content marketing begint klein, ook bij corporates’

Giuseppe Caltabiano

Hoe krijg je een gigantisch bedrijf met 170.000 medewerkers die zich bezighouden met energiemanagement succesvol aan de content marketing? Giuseppe Caltabiano waagde de sprong, en wist met vallen en opstaan een content marketing strategie te starten bij Schneider Electric.

Alleen al onze infrastructuur is een nachtmerrie, zegt Vice President voor Markting Integration bij IT Business Giuseppe Caltabiano. Toch kreeg hij het voor elkaar om in tien maanden de B2B-energiereus aan de content marketing te krijgen. Hoe?

Begin klein
Caltabiano kan het niet genoeg herhalen: begin klein. Geweldige ideeën krijgen vaak tegenwerking van mensen die het niet begrijpen. Door klein te beginnen, je strategie te testen én resultaten te verzamelen creëer je een goede business case, één waarmee je bij het management kan aankomen.
Nog een reden om klein te beginnen volgens Caltabiano: je kunt sneller beginnen. Caltabiano zelf begon om die reden met een blog. Zo kon hij direct van start en behield hij de controle over de content.’

De big rock
Een pilot is volgens Caltabiano dan ook de beste manier, een must zelfs, om de grootste bedrijven aan de content marketing te krijgen. Hoe de pilot werkt? Het recept Caltabiano in een notendop begint met killer content, the Big Rock, zoals Caltabiano het zelf noemt voor persona’s. ‘Zo claim je een domein.’ Het is vervolgens de kunst om content aan je publiek te ‘verkopen’, dit te meten en onderdelen van the Big Rock te hergebruiken in bijvoorbeeld video’s, infographics, teksten. Caltabiano: ‘Slice the Turkey.’ Werkt het? Rol de pilot dan uit over het volgende land, enzovoorts en zo verder.

Ga nooit zonder strategie op pad
Door klein te durven denken, kreeg Caltabiano Schneider Electric zo ver om content marketing uit te proberen. Maar hij waarschuwt: klein beginnen, betekent niet zomaar op pad gaan. Ook wie klein begint, heeft een strategie nodig, een goed onderbouwde bovendien. Als een heuse content marketeer lokt hij de circa tweehonderd marketeers in het theater naar zijn website: ‘En hoe je zo’n strategie opzet, kun je vinden op mijn blog.’

3 take aways van Giuseppe
  • Weet waar je kracht ligt, begin met een pilot en neem de tijd. Ga er niet vanuit dat je meteen wint.
  • Wil je snel beginnen? Gebruik dan wat je hebt en begin klein met, zeg, een blog.
  • Onderzoek leert: een goed onderbouwde strategie leidt tot meer resultaat en daarmee tot meer budget voor content marketing.

Wie is Giuseppe Caltabiano?

Giuseppe Caltabiano is Vice President voor Marketing Integration bij de IT Business Unit van energiegigant Schneider Electric. Zijn drijfveer: content, social media en PR integreren in één marketingstrategie om niet alleen op het netvlies van klanten te komen, maar hen ook de Schneider-oplossingen te verkopen. Giuseppe woont en werkt momenteel in Londen. Hij bezit een MBA van de Milan SDA Bocconi School of Management.