Jyske Bank

‘Iedere bank zou zijn eigen tv-station zou moeten hebben’

Lasse Høgfeldt

Hoe voorkom je als middelgrote bank dat je slachtoffer wordt van een vijandige overname? Door als merk zo onderscheidend te zijn dat niemand het in zijn hoofd durft te halen. De Deense Jyske Bank pakte het groots aan: met een professionele en onafhankelijke tv-zender ín de bank.

Iedere ochtend zendt Jyske Bank TV een nieuwsprogramma uit voor de 4.000 werknemers, verspreid over 120 locaties. Iedere maand is er een live tv-programma voor dezelfde doelgroep. En iedere dag, 24/7, kan iedere geïnteresseerde kijken naar de uitzendingen via het web tv-kanaal Jyskebank.tv. En gekeken wordt er.

Denken als een uitgever
Volgens de man achter de tv-zender, Lasse Hogfeldt, draait het versterken van je merk om het vertellen van relevante verhalen. Dat wilde hij doen via het krachtigste medium: tv. Toen in 2008 Youtube in opkomst raakte, wist hij het zeker: we moeten in die markt stappen, en wel nu. En: we kunnen alleen relevante verhalen maken als we denken als een uitgever. Dus bracht Hogfeldt een werkbezoek aan de NY Times, nam journalisten, cameramensen en producers aan en begon.

Boswandelingen
De medewerkers zijn de belangrijkste kijkers, vindt Hogfeldt. Dus maakt Jyske Bank TV verhalen zoals een lokale zender dat doet. Door te luisteren waarover medewerkers praten bij het koffiezetapparaat, zonder lastige onderwerpen te schuwen. Een groot gedeelte van het programma is live, dus er is nooit gedoe over toestemming. Maar er is ook aandacht voor de CEO. Hij wordt bijvoorbeeld gefilmd tijdens de wekelijkse boswandelingen die hij maakt met medewerkers. Make your CEO shine, adviseert Hogfeldt. Externe verhalen gaan altijd over echte mensen, met echte problemen. Wel gerelateerd aan de business van Jyske bank, maar zeker niet over de business van Jyske Bank.

Een big yes van de CEO
Wat ervoor nodig is, om je eigen tv-zender op te zetten? Lef! En een big yes van de CEO. Al was het maar om het budget voor een complete studio met toebehoren en de beste mensen te krijgen. Want als je zoiets doet, moet je het volgens Hogfeldt binnen de muren van je organisatie doen. Alleen dan weet je exact wat er speelt en heb je altijd de experts die je nodig hebt bij de hand.

3 take aways van Lasse
  • Eerst intern. Je belangrijkste mensen (en grootste criticasters) zijn je medewerkers, dus bedien hen eerst.
  • Denk – soms – klein. De doelgroep van één van je uitingen mag klein zijn, als je hen maar raakt met killer content (en een call to action)
  • Komt iemand met een idee en denk je WTF?! Denk nog even goed na, want het zou zomaar eens een briljant idee kunnen zijn.

Wie is Lasse Hogfeldt?
Lasse Hogfeldt is hoofd van de communicatieafdeling van Jyske Bank en editor-in-chief van Jyske Bank TV. Hij begon 25 jaar geleden als copywriter bij Jyske Bank. Met Jyske Bank tv won hij vele awards voor beste web-tv in Europa.

Kijk op Jyskebank.tv