Philips

‘Kies de content driven approach’

Matt Warnock

Matt Warnock is een triatleet. Zoveel is bij aanvang van zijn optreden direct duidelijk. 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en vervolgens nog een marathon rennen. Je zult het maar moeten doen. Matt doet het in zijn vrije tijd en met plezier.

De digital editor in chief van Philips heeft er ruim 3 jaar bij zijn werkgever op zitten. En toegegeven, als je hoort en ziet wat hij tot nu toe voor elkaar heeft gekregen dan begrijp je waarom uithoudingsvermogen voor hem zo cruciaal is. Matt doet zijn eigen triathlon binnen Philips.

Geen lampen dus
Iedereen kent Philips, en tegelijkertijd kent niemand het échte Philips. Philips maakt geen televisies of lampen meer, maar dat zijn wel de producten waarmee het bedrijf wordt geassocieerd. Niet met Healthtech, terwijl dat de core business is. Hoe die (online)perceptie te veranderen? Dat was en is de uitdaging waar Matt voor staat.

Olietanker
Een uitdaging, omdat een multinational met ruim 100.000 medewerkers nog het beste is te vergelijken met een olietanker: probeer daar de koers maar eens van te wijzigen. Dat is niet gemakkelijk. Ook niet als het om het om de online communicatie gaat.
Toch heeft Matt het voor elkaar gekregen zijn broodheer online een vriendelijker, ja zelfs menselijk gezicht te geven.

De content driven approach
Dit begon bij Philips met het verbeteren van de social content. Leg een duidelijke kwaliteitseis neer voor alle social content die je publiceert. Van Linkedin bericht tot blogpost, van social media manager tot CEO. Leg alles langs diezelfde standaard.

Het goede verhaal
Vervolgens komt de belangrijkste stap: het goede verhaal. Matt noemt dit de ‘content driven approach’. Alles draait om de juiste content, om het verhaal dat je wil vertellen. Voor Philips resulteerde dit in de prachtige foto’s van bananenbloemen die een kunstenaar met een Philips’ MRI scan heeft gemaakt. Of in een blog over een jong meisje dat dankzij lichttherapie van Philips geholpen wordt. Alles draait om het verhaal.

Slaapverwekkende content
Nog zo eentje. Kent u de ‘World’s sleepiest website’? Een campagne van Philips rondom World Sleep Day eerder dit jaar. Philips maakt medische apparatuur om slapeloosheid te bestrijden. En wat laten zij zien? Video’s van schapen, een gapende baby of een muur waar de verf nog vanaf druipt.

3 take aways van Matt
  • Kwaliteit: zorg dat al jouw social content aan dezelfde hoge standaard voldoet
  • De leiding meekrijgen: zonder de steun van de top kom je er niet. Zorg dat de leidinggevenden achter je staan
  • Een goed verhaal: door goede verhalen kun je een publiek creëren rondom elk product of elke dienst

Wie is Matt Warnack?

  • global digital editor-in-chief Philips
  • voorheen journalist, copywriter en schrijver van reisgidsen over Dubai en het Midden-Oosten
  • triathleet en ‘endurance junkie’
  • Matt heeft de afgelopen jaren in Spanje, Ierland en Dubai gewoond en gewerkt