Door Stefan Kerkhof
Aan de CMFF-tafel met Patrick Van Impe
Door Stefan Kerkhof
Binnen content marketing is storytelling een gegeven waar elk bedrijf meester in wil zijn. Sommigen brengen storytelling echter naar een hoger niveau: storydoing. Maar wat is dat nu eigenlijk? Waar moet je op letten bij storydoing? Patrick Van Impe was expert op het Content Marketing Fast Forward Brussels event en vertelde alles wat je moet weten over storydoing.
First things first: wat is storydoing en waarin verschilt het van storytelling? Simpel. Storytelling wilt zeggen dat je vanuit je bedrijf een consistent verhaal brengt naar jouw publiek toe. Goede storytelling houdt zich aan de brand values, brand promise en hanteren een tone of voice die bij je bedrijf past. Storydoing is wat voortkomt uit storytelling: je laat het publiek de verhalen vertellen. Engagement op zijn best!
Aan de expertentafel kwamen na 2 rondes discussiëren dezelfde problemen naar boven. Dezelfde moeilijkheden die eigenlijk nog niet eens specifiek zijn aan storydoing, maar algemeen aan content marketing. Van Impe vatte het in 5 termen samen: strategie – structuur – relevantie – coherentie – timing. Als je die vijf onder de knie hebt, dan weet je waar je mee bezig bent.
Storydoing strategie
Net zoals op een slagveld staat of valt alles met een sterke strategie. Weet wat je wilt doen en waarom je het wilt doen.
Wat van vitaal belang is binnen die omkaderende strategie, dat zijn de bedrijfswaarden. Waarvoor staat jouw bedrijf? In welke 3 adjectieven kun jij je bedrijf beschrijven? Heb je ze? Goed! Zorg er dan voor dat je in ALLE communicatie van het bedrijf die adjectieven herkent. Laat je niet verleiden door trends, door nieuwe technologieën of wat een deeltje van het publiek wilt. Blijf trouw aan die waarden en creëer een authentiek verhaal en de kanalen die daarbij passen.
Structureer de chaos
Een ander probleem dat voorkwam, is eigenlijk een luxeprobleem. Sommigen beschikken over te veel content en hebben problemen om het juiste stukje content eruit te kiezen. Hoe kan dit opgelost worden? Op 2 manieren
Een eerste manier is het ordenen van die content op logische wijze. Als alles opeen gehoopt staat ergens in een computermap is het logisch dat je door het bos de bomen niet meer ziet. Dat is echter niet altijd het geval.
Als je mappen al mooi geordend staan en je hebt nog moeite met een keuze te maken, neem dan een stapje terug naar de basis: de strategie. Zijn de krijtlijnen daarvan duidelijk genoeg gedefinieerd? Is het specifiek genoeg? Een duidelijk afgebakende strategie kan enorm helpen om je een weg te banen door een zee van content.
Relevantie
Net zoals een goede targeting binnen advertenties, baseer je een goed verhaal op je publiek, op persona’s. Wie zijn ze en wat zijn hun behoeften? Eens je dat helemaal hebt uitgetekend, is het een kwestie van de juiste content op het juiste moment via het juiste kanaal uit te sturen.
Coherentie
Weet je nog wat je moest doen wanneer je een strategie opbouwt? Inderdaad: de brand values achterhalen waar je jouw communicatie op kunt baseren. Laat die oefening eens door 5 verschillende mensen maken. Wedden dat je 5 verschillende antwoorden terugkrijgt?
Hetzelfde geldt voor storytelling en storydoing. Alle verschillende neuzen in het bedrijf moeten in dezelfde richting staan. Als Jantje A zegt, moet Marieke niet B zeggen. Die rechtlijnigheid, die coherentie bleek een struikelblok te zijn voor heel wat deelnemers. Intern moet er dus ook helder gecommuniceerd worden over het verhaal dat je tracht te vertellen vanuit het merk.
Timing
Last but not least: timing. Eens je in de hoofden van je publiek raakt, wil je daar ook blijven. De beste manier om dat te doen is relevante en kwalitatieve content blijven posten op regelmatige basis op het juiste moment. Een ideale frequentie bestaat niet, omdat de ideale frequentie iets uniek is per medium. En daar vallen genoeg enorm interessante artikels over te lezen.
Dat juiste moment is soms moeilijk te achterhalen. De beste manier om op de juiste momenten te posten blijft een content kalender. Doe onderzoek naar welke dagen belangrijk zijn voor jouw publiek en zorg ervoor dat er tegen die dag een kant en klaar stukje content klaarstaat. Hoe beter die content gepland en gemaakt is, hoe groter de kans op engagement en dus op storydoing.
Soms gebeurt er echter iets dat niet in je content kalender staat. Denk maar aan de actualiteit. In dat geval is een spitsvondige inhaker vaak een succesvolle manier om je publiek te engageren. Denk maar aan het Nederlandse bol.com!
Jouw verhaal
In dit artikel kwam je de vijf sleutelcomponenten te weten die je kunnen helpen om storydoing te stimuleren: strategie – structuur – relevantie – coherentie – timing. Uiteraard zijn dat enkel guidelines, de theorie. Het echte werk, dat komt van jou. Jouw merk moet een eigen verhaal vertellen. Of beter, een verhaal laten vertellen door de klanten. Hoe jij dat verhaal vormgeeft, hangt helemaal af van de inspanning die je ervoor doet. Sterke verhalen werden dan ook niet op 1 dag geschreven. Maar als je de 5 pijlers respecteert, dan sta je al een heel stuk verder!
Patrick van Impe is Communication Strategist bij Cypres. Hij concentreert zich op het merk als strategisch kompas bij content design.
Patrick heeft een achtergrond als Business Economist en Vlerick Marketeer. He werkte ondermeer voor WES (International Tourism and Leisure Consulting Company ) als International Market Researcher / Marketing Consultant voor klanten als Disneyland Paris, Legoworld, Brussels Airport, Thomas Cook, Neckermann, Toruism Flanders, … Vervolgens was hij CEO en Strategic Planner van het Gentse Communication Agency MARKEE, met klanten als ABN-Amro, Microsoft, Barco en BPost.
Het verslag van deze experttafel werd geschreven door Stefan Kerkhof, Copy Crazy Digital Native