Door Deisy Amelsbeek
Aan de CMFF-tafel met Andre Alpar
Door Deisy Amelsbeek
Is SEO op zijn retour? Volgens Andre Alpar, CEO van Search and Content Marketing Agency Performics, niet. Hoewel het steeds belangrijker wordt om content zo menselijk mogelijk te schrijven, is dat niet genoeg. Ook alleen klakkeloos voor zoekmachines schrijven zou niet meer gedaan moeten worden. Het is juist de mix die voor bedrijven een grote impact kan maken, aldus Andre. Maar hoe doe je dat? En hoe zorg je ervoor dat je niet alleen nu maar ook in de toekomst het meeste uit SEO haalt?
Al jaren hoort Andre Alper dat SEO dood zou zijn. Hij schrikt hier dan ook niet van en lacht als deze vraag tijdens de sessie aan hem wordt gesteld. Andre ziet juist een omgekeerde tendens in zijn werkveld. Bedrijven die aan SEO doen of zich in SEO specialiseren groeien als kool. Maar waar komt deze gedachte dan vandaan? Hoe is het zo gekomen dat SEO het ondergeschoven kindje lijkt te zijn in content marketing?
Wees de expert
Het heeft vooral te maken met het idee dat mensen bij SEO hebben geeft Andre aan. Je website volstoppen met zoektermen is volgens hem ontzettend ouderwets en zeker niet iets wat men in deze tijd moet doen. Bedrijven richten zich volgens hem nog teveel op het aanbieden van de beste producten en de goede zoektermen. Ze kruipen te weinig in hun rol als expert en bieden de consument onvoldoende informatie. Een webshop die zich bijvoorbeeld in leren jassen specialiseert, zou er goed aan doen om niet alleen goede productomschrijvingen te hebben maar ook handleidingen aan te bieden. “Hoe verzorg je een leren jas?” of “waar moet je op letten als je een leren jas koopt?” Op die manier kan een bedrijf zich de expertrol aanmeten en weet de consument dat het vertrouwd is om daar een leren jas te kopen. Het is een goed startpunt om klanten aan je te binden.
Meegroeien en vooruitkijken
Andre denkt ook dat het komt doordat SEO zich razendsnel ontwikkelt en tegenwoordig zo veelzijdig is. Google verandert vaak de regels en dat is iets waar SEO-specialisten soepel mee om moeten springen. Je kunt niet achteruit leunen, maar moet meegroeien en, nog belangrijker, vooruitkijken. Waar vroeger nog de nadruk lag op short tail zoekwoorden, ligt nu de nadruk op kwalitatieve content. Google kijkt hoeveel tijd er in een artikel is gaan zitten en maakt op basis daarvan zijn afwegingen. Wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van kopjes? Afbeeldingen? Opsommingen? Infographics? Allemaal elementen die er tegenwoordig toe doen. Google wil namelijk het beste stuk aan de gebruiker aanbieden. Dat is het stuk waar volgens Google het meeste tijd in is gaan zitten.
Waarom het beheersen van de vele kanten van SEO belangrijk is
Als het zo wordt uitgelegd, klinkt het erg simpel. Waarom lijkt SEO dan toch zo’n lastig onderwerp te zijn? SEO heeft vele kanten, aldus Andre. SEO heeft een strategische kant: een onderdeel dat voor veel mensen wel duidelijk is. Het zijn de vragen zoals waar een bedrijf zich op moet richten of waar ze de beste in willen worden. Daarnaast heeft SEO ook een technische kant. Het is juist deze kant die het vaak voor mensen lastig maakt, maar wel erg belangrijk is. Andre vergelijkt het met het kopen van een huis. Wanneer je een huis gaat kopen, zorg je ervoor dat de fundering goed is maar ook dat het huis op de juiste locatie staat voor jouw wensen. Dat is wat de technische kant van SEO doet. Het zorgt voor een sterke fundering zodat je de mogelijkheid krijgt om je huis uit te bouwen en in te richten. Zolang de technische kant niet op orde is, zal je nooit de resultaten krijgen die je wenst. Je begint immers ook niet met inrichten van je huis voordat je huis volledig af is.
Over koeiengeluiden en rode jurken
SEO blijft dus bestaan. Maar hoe zit het dan met de toekomst van SEO? Andre geeft aan dat SEO schreeuwt om vernieuwde technologie. Het blijkt dat op de mobiele telefoon vaak gezocht wordt, maar dat het uiteindelijke ‘koopproces’ pas op de computer plaatsvindt. Volgens Andre komt dit door de kleine schermen op de mobiele telefoon. Met een mobiele telefoon ben je beperkt in je zoekmogelijkheden vanwege het kleine scherm. Je mobiele telefoon leent zich bijvoorbeeld niet om een vraag te stellen over “wat is de mooiste rode jurk?”, maar wel “wat voor geluid maakt een koe?” of “wat is de hoofdstad van Nederland?”. Daar is immers maar één antwoord op mogelijk. Zodra er meerdere antwoorden mogelijk zijn, en de gebruiker deze mogelijkheden wil zien, wordt het de gebruiker niet makkelijk gemaakt met deze kleine schermen op de mobiele telefoon. Iets wat volgens Andre in de toekomst zeker zal gaan verdwijnen. Dit betekent niet dat wij in de toekomst met grotere schermen rond gaan lopen, maar dat het scherm ergens op geprojecteerd kan worden. Denk hierbij aan een horloge of een bril. Het koopproces zal hierdoor naar voren schuiven, wat de zoektermen uiteindelijk nog belangrijker maken.
Championship unification in zoekopdrachten
Long tail zoekwoorden gaan verdwijnen. Het is een uitspraak die Andre tijdens zijn introductie maakt waardoor de tafel geprikkeld is. Andre vertelt dat dit voornamelijk door de championship unification in zoekopdrachten zal komen. Vooral bij informatieve zoektermen zal het belangrijk zijn dat je de beste in je vakgebied bent. Volgens Google ben je kampioen in je veld of je bestaat niet. Iets ertussenin zal in de toekomst gaan verdwijnen. Als jij je favoriete recept wilt zoeken, zal jij je tot één bron wenden. Hierdoor zullen de long tail zoekwoorden langzaamaan verdwijnen en worden bedrijven die volledig SEO ingericht zijn immens belangrijk. En als je dat niet doet? Dan moet je keihard moeten vechten om in Google een plekje bemachtigen, aldus Andre.
Andre Alpar’s entrepreneurial activity in online marketing began in 1998 during his studies in economics at the TU Darmstadt.
After building several companies, he served as a strategic online marketing consultant for Rocket Internet for over three years. Parallel to his professional career he acts as a business angel at more than 40 Internet start-ups. He created the online marketing conferences OMCap, PPC Masters and Content Marketing Masters. Moreover, he is the CEO of the 170-strong Search and Content Marketing Agency Performics in Berlin. Performics is one of the largest globally operating performance marketing agencies with more than 2,400 employees worldwide.