Content marketing volgens ons brein
Ons brein heeft 100 miljard neuronen die met elkaar communiceren door middel van elektrische signalen met een minuscule boodschap. Omdat deze neuronen zeer flexibel met elkaar kunnen communiceren wordt de informatie in ons brein voortdurend opnieuw geordend. Toch zorgt onze geheugen er ook voor dat er steeds terugkerende patronen van informatie-uitwisseling bestaan.
Zo werkt het eigenlijk ook in een dichtbevolkte stad; de neuronen zijn de inwoners, de elektrische signalen hun communicatie. En ook daar vindt informatie uitwisseling vaak volgens bestaande patronen plaats. Als je verder uitzoomt vind je ditzelfde mechanisme ook terug in social media. Een medium als Facebook, bijvoorbeeld, kun je derhalve zien als een wereldwijd brein waarin informatie volgens talrijke patronen wordt uitgewisseld.
Wat deze drie omgevingen (brein, stad en sociaal medium) dus gemeen hebben is dat ze beschikken over een overvloed aan informatie, die non-hiërarchisch, razendsnel en volgens bepaalde patronen verspreid wordt. In steden en op het internet ontstaan deze patronen doordat groepen van nature georganiseerd zijn op basis van allerlei verschillende eigenschappen, interesses en culturele achtergronden.
In content marketing is het raadzaam zoveel mogelijk gebruik te maken van deze natuurlijke patronen. En dat wil zeggen dat je het beste je marketingbudget kunt steken in het creëren van strategische content die opvallend, de moeite om te delen en relevant voor je doelgroep is. Dan vindt die content grotendeels vanzelf zijn weg. Andersom, echter, waardeloze content voor veel geld door het internet pompen, is (behalve potentieel schadelijk) een zeer inefficiënte besteding van je marketingbudget.
Wouter Boon is merkstrateeg, hoofdredacteur van Amsterdam Ad Blog en auteur van het boek Defining Creativity